Mon. Oct 18th, 2021
Share This Post
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Table of Contents

Reasoning for Assam SCERT D.El.Ed Pre-Entry Test (PAT) Exam 2021 & other Upcoming Govt. Competitive Examinations


Reasoning for Assam SCERT DELED Pre Entry Test 2021



Hello Students Today We Provided 15 Important Reasoning Question Answer for Upcoming All Assam Govt. Competitive & other Entrance Examination Like Assam TET, Assam Police, Irrigation Department, SSC, APSC & Especially for Upcoming Examination Assam SCERT D.El.Ed Pre-Entry Test (PAT) 2021

Reasoning for Assam Competitive Exams

 
Watch Explanation Video

1. Insect : Disease :: War ? /  পতংগ : ৰোগ :: যুদ্ধ? / 

A) Army
B) Defeat

C) Arsenal
D) Destruction

Ans. D) Destruction

2. Thermometer : Temparature :: Glucometer : ? /  থাৰ্মোমিটাৰ : টেম্পাৰাচাৰ :: গ্লুকোমেটাৰ : ?

A) Body Sugar
B) Body resistance

C) Blood 
D) Blood Sugar
Ans. D) Blood Sugar

3. Choose The word which is different from the rest? / বাকীবোৰতকৈ পৃথক শব্দটো বাছনি কৰক?

A) Chicken
B) Snake 
C) Frog
D) Crocodile
Ans. A) Chicken

4. Choose the word which is different from the rest. / বাকীবোৰতকৈ পৃথক শব্দটো বাছনি কৰক।

A) Curd
B) Butter
C) Oil
D) Cheese
Ans. C) Oil

Number Series

5. Will come at the place of the question mark? / কোনটো সংখ্যা তলৰ প্ৰশ্নচিহ্নত বহিব 

1, 9, 25, 49, ?, 121.

A) 100
B) 91
C) 64
D) 81
Ans. D) 81

6. What will come at the place of question mark? / কোনটো সংখ্যা তলৰ প্ৰশ্নচিহ্নত বহিব 

6, 11, 21, 36, 56, ?

A) 91
B) 51
C) 81
D) 42
Ans. C) 81
Solution:  6 (+5) → 11 (+10) → 21 (+15) → 36 (+20) → 56 (+25) → 81

7. TEF, UGH, ________, WKL

A) CMN
B) UJI
C) VIJ
D) IJT
Ans.  C) VIJ

8. Arrange the words given below in a meaningful sequence. / তলত দিয়া শব্দবোৰ এক অৰ্থপূৰ্ণ ক্ৰমত সজাওক।

(i) Word

(ii) Paragraph

(iii) Sentence

(iv) Letters

(v) Phrase
A) 4, 1, 5, 2, 3
B) 4, 1, 3, 5, 2
C) 4, 2, 5, 1, 3
D) 4, 1, 5, 3, 2
Ans. D) 4, 1, 5, 3, 2

9. If TOUR is written in a certain code as 1234, CLEAR as 56784 and SPARE as 90847, what will be the 5th digit for SCULPTURE in the same code ? 

/ যদি ট্যুৰটো (TOUR) 1234 হিচাপে এটা নিৰ্দিষ্ট কোডত লিখা হয়, 56784 হিচাপে ক্লিয়াৰ (CLEAR) আৰু 90847 হিচাপে স্পেয়াৰ (SPARE) , একে কোডত SCULPTURE বাবে 5ম অংক কি হ’ব?

A) 3
B) 4
C) 6
D) 0
Ans. D) 0
Solution: T = 0, O = 2, U = 3, R = 4, C = 5, L = 6, E = 7, A = 8, S = 9

10. From his house, Lokesh went 15 km to the north. Then he turned west and covered 10 Km. Then he turned south and covered 5 Km. Finally turning to the east, he covered 10 km. In which direction is he from his house? 

তেওঁৰ ঘৰৰ পৰা লোকেশ উত্তৰলৈ 15 কিলোমিটাৰ গৈছিল। তাৰ পিছত তেওঁ পশ্চিমলৈ ঘূৰি ১০ কিলোমিটাৰ আৱৰিলে। তাৰ পিছত তেওঁ দক্ষিণলৈ ঘূৰি ৫ কিলোমিটাৰ আৱৰিলে। অৱশেষত পূবৰ ফালে ঘূৰি তেওঁ ১০ কিলোমিটাৰ আৱৰিলে। তেওঁ তেওঁৰ ঘৰৰ পৰা কোন দিশত আছে?

A) East
B) West
C) North
D) South

Ans. C) North

11. Sachin Walks 20 km towards North. He turns Left and walks 40 km. He again turns left and walks 20 km. He again turns left and walks 20 km. Finally he moves 20 km after turning to the left. How far is he from his starting Position?

/ শচীনে উত্তৰদিশে ২০ কিলোমিটাৰ খোজ কাঢ়ে। তেওঁ বাওঁফালে ঘূৰি ৪০ কিলোমিটাৰ খোজ কাঢ়ে। তেওঁ পুনৰ বাওঁফালে ঘূৰি ২০ কিলোমিটাৰ খোজ কাঢ়ে। তেওঁ পুনৰ বাওঁফালে ঘূৰি ২০ কিলোমিটাৰ খোজ কাঢ়ে। অৱশেষত তেওঁ বাওঁফালে ঘূৰি ২০ কিলোমিটাৰ আগবাঢ়ে। তেওঁ তেওঁৰ আৰম্ভণিৰ স্থিতিৰ পৰা কিমান দূৰত আছে?
A) 20 km.
B) 30 km.
C) 50 km.
D) 60 km.
              40 km
Ans. A) 20 km.

12. Find the Missing Number / সন্ধানহিন  নম্বৰটো বিচৰা 


4

5

3

2

0

7

3

4

4

21

6

4

4

5

22

9

6

5

5

?

A) 32
B) 42
C) 34
D) 45
Ans. C) 34
Pattern/Solution:  
(4 ✖ 2) – (5+3) = 0
(7 ✖ 4) – (3 + 4) = 21
(6 ✖ 5) – (4 + 4) = 22
(9 ✖ 5) – (6 + 5) = 34 

13. Find the Missing Number / সন্ধানহিন  নম্বৰটো বিচৰা 


56

65

78

12

  ?

30

44

14

48

A) 14
B) 44
C) 62
D) 51
Ans. D) 51
Pattern/Solution: 

56 – 44 = 12
65 – 14 = 51
78 – 48 = 30
Question on Blood Relation:

14. Arun Said,” This girl is the wife of the grandson of my mother.” Who is Arun to the girl?

 / অৰুণে কৈছিল, “এই ছোৱালীজনী মোৰ মাৰ নাতিৰ পত্নী।” ছোৱালীজনীৰ বাবে অৰুণ কোন?

A) Father 
B) Grandfather
C) Husband
D) Father-in-law
Ans. D) Father-in-law
Explanation:
Mother’s Grandson → Son.
Son’s Wife → Daughter-in-law.

15. Pointing to a photograph of a boy Suresh said, ” He is the Son of the only son of my mother.” How is Suresh related to that boy? 

/এজন লৰা ফটোলৈ আঙুলিয়াই সুৰেশে কয়, “তেওঁ মোৰ মাৰ একমাত্ৰ পুত্ৰৰ পুত্ৰ।” সুৰেশ সেই লৰা সৈতে কেনেদৰে সম্পৰ্কিত?

A) Brother 
B) Uncle
C) Cousin
D) Father
Ans. D) Father

Please Share this Important Article with Your Friends…

Share This Post
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *