Mon. Oct 18th, 2021
Share This Post
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Table of Contents

Assam Current Affairs MCQ Day 1 | 10 Recent Current Affairs MCQ’s for Upcoming Assam Exams


Assam Current Affairs MCQ

Assam GK [ Day 1  ]


1)Halodhiya Choraye Baodhan Khai was directed by | হালোধিয়া চোৰাই বাওধন খাই পৰিচালনা কৰিছিল

a) Bhabendra Nath Saikia
b) Rajkumar Das
c) Jahnu Barua
d) Pabitra Margherita

Ans. c) Jahnu Barua

2)In which year Gopinath Bordoloi was arrested for taking part in the freedom movement | কোন বছৰত গোপীনাথ বৰদলৈক স্বাধীনতা আন্দোলনত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ বাবে গ্ৰেপ্তাৰ কৰা হৈছিল

a)1915 
b)1918
c)1920
d)1922
Ans. d)1922

3)Which language is used by Sankardev to write Borgeets? | বৰগীট লিখিবলৈ শংকৰদেৱে কোনটো ভাষা ব্যৱহাৰ কৰে?

a)Assamese
b)Bengali
c)Brajavali
d)Sanskrit
Ans. c)Brajavali

4)Which Wildlife Sanctuary of Assam boasts of the golden langur  | অসমৰ কোনবন্যপ্ৰাণী অভয়াৰণ্যত সোণালী লাঙ্গুৰ’ৰ গৌৰৱ আছে 

a)Pani Dihing
b)Pobitora
c)Laokhowa
d)Chakrashila
Ans. d)Chakrashila

5) According to UN Report which is the happiest country in the world in 2021? | ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ প্ৰতিবেদন অনুসৰি ২০২১ চনত বিশ্বৰ আটাইতকৈ সুখী দেশ কোনখন? 

A) India/ভাৰত
B) Finland/ফিনলেণ্ড
C) Norway/ নৰৱে
D) Greenland/ গ্ৰীণলেণ্ড
Ans. B) Finland/ফিনলেণ্ড

6)  Which Organisation has developed the world’s most powerful and largest astronomy telescope “James Space Telescope” ? | কোন টো সংগঠনে পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ শক্তিশালী আৰু সৰ্ববৃহৎ জ্যোতিৰ্বিজ্ঞান দূৰবীণ “জেমছ স্পেচ টেলিস্কোপ” বিকশিত কৰিছে? 

A) ISRO
B) Roscosmos

C) Jexa
D) NASA
Ans. D) NASA

7) Which country has recently released the ocean observation satellite Haiyang – 2? | কোন খন দেশে শেহতীয়াকৈ সাগৰ পৰ্যৱেক্ষণ উপগ্ৰহ হাইয়াং – 2 মুকলি কৰিছে? 

A) India
B) America

C) China

D) Israel

Ans. C) China

8) Pinarayi Vijayan has been sworn in as the chief minister of which state? | পিনাৰাই বিজয়নে কোন খন ৰাজ্যৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে শপত গ্ৰহণ কৰিছে?

A) Kerela 
B) Gujarat
C) Assam
D) Bihar
Ans. A) Kerela 

9) Which state has topped in the implementation of Ayushman Bharat Yojana scheme? | আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনা আঁচনি ৰূপায়ণত কোনখন ৰাজ্যই শীৰ্ষস্থান দখল কৰিছে?

A) Maharastra
B) Karnataka
C) Jharkhand

D) Mizoram

Ans. B) Karnataka

10. What Is the name of the world’s Largest Iceberg that has been emerged from the continent of Antarctica? | এণ্টাৰ্কটিকা মহাদেশৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা পৃথিৱীৰ সৰ্ববৃহৎ আইচবাৰ্গৰ নাম কি?

A) A73
B) A74

C) A75

D) A76

Ans. D) A76


অনুগ্ৰহ কৰি এই পোষ্টটো আপোনাৰ বন্ধু বান্ধৱীৰ লগত চেয়া কৰক |

Share This Post
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *