-->

Reasoning Part-2 for Assam Upcoming Exams

Reasoning Part-2 for Assam Upcoming Competitive & Entrance Exams | Reasoning for SCERT D.El.Ed Pre-Entry Test


Reasoning Part-2 for Assam Upcoming Exams



10 Important & frequently asked REASONING QUESTIONS with SOLUTION for All Those Students Who're currently Preparing for upcoming Assam  Govt. Competitive Exams as well as Entrance Exams ; especially  SCERT D.El.Ed Pre-Entry Test 2021.

Reasoning Part-2 for Assam Upcoming Exams


Watch Solution Video



1.    3, 8, 13, 18, 23, 28, 33, ... choose which pair of numbers comes next?


A) 39, 44

B) 38, 44

C) 38, 43

D) 37, 42

E) 33, 38

Ans. C) 38, 43


2. What will come at the place of Question Mark?

3,7,23,95 ?


A) 62

B) 128

C) 479

D) 575

Ans. C) 479


Solution: 

1st Number = 3

2nd Number = 3 × 2 + 1 = 7

3rd Number = 7 × 3 +2 = 23

4th Number = 23 × 4 + 3 = 95

5th Number = 95 × 5 + 4 = 479 

3. What will come at the Place of Question Mark?

10, 100, 200, 310, ?


A) 430

B) 420 

C) 410

D) 400

Ans. A) 430


Solution:

1st term : 10

2nd term : 100 = 10 + 90

3rd term : 200 = 100 + 100

4th term : 310 = 200 + 110

5th term : 430 = 310 + 120



4. In the following number series a wrong number is given.

Find out the wrong number.

150, 450, 750, 1060, 1350, 1650, 1950


A) 1060

B) 1950

C) 450

D) 1350

Ans. A) 1060


5. Sunday, Monday, Wednesday, Saturday, Wednesday, Monday,.......


A) Sunday, Sunday

B) Sunday, Monday

C) Sunday, Wednesday

D) Sunday, Saturday

Ans. A) Sunday, Sunday


Solution:

Sunday to Monday = no gap

Monday to Wednesday = One day gap.
Wednesday to Saturday = Two days gap.
Saturday to Wednesday = Three days gap.
Wednesday to Monday = Four days gap.

In the next term there must be five days and
six days gap.

So, Next term would be Sunday, Sunday.


6. Find the missing Character?


A

D

G

D

I

N

I

P

?



A) V

B) X

C) W

D) Y

Ans. C) W


7. Find the missing Character?


4C

2B

3A

28A

?

45B

7C

5A

15B



A) 10C

B) 12C

C) 13C

D) 7C

Ans. A) 10C


8. Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

a_bbc_aab_cca_bbcc

 
A) bacb

B) acba

C) caba

D) abba

Ans. B) acba


9. Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

m _ nm _ n _ an _ a _ ma _


A) aamnam

B) ammanm
 
C) aammnn

D) amamnm

Ans. C) aammnn


Solution:

The series is man/man/man/man/man. Thus the pattern 'man' is repeated.


10.    4,  9, 25, ? , 121, 169, 289, 361


A) 49

B) 64

C) 81

D) 87

Ans. A) 49


Please Share This Article with Your friends

Post a Comment

Previous Post Next Post