-->

GK for assam Upcoming Exams

General Knowledge for Assam Upcoming Exams - সাধাৰণ জ্ঞান 


GK for assam Upcoming Exams



GK in English/Assamese for All Upcoming Assam Govt. Competitive Exams. here Are Some Current Affairs other General Knowledge Questions with answers. 

GK Form Assam Competitive Exams


1. According to Fitch Report what is the GDP growth rate estimated for India for the financial year 2021 - 22? / ফিটচ ৰিপোর্ট মতে 2021 - 22 বিত্তীয় বৰ্ষত ভাৰতৰ জিডিপি  কিমান হব ?

A) 7.5%

B) 8%

C) 9%

D) 9.5%

Ans. D) 9.5%


2. Which country has successfully invented the single-dose covid-19 vaccine? / কোন দেশে এটা পালিৰ কোবিদ টিকা সফলতাৰে আৱিস্কাৰ কৰিছে  ?


A) India

B) America

C) Russia

D) Israel

Ans. C) Russia


3. The first film personality to receive Bharat Ratna Award is / ভাৰত ৰত্ন বঁটা লাভ কৰা প্ৰথম চলচ্চিত্ৰ ব্যক্তিত্ব হৈছে


(a) Dada Saheb Phalke

(b) Ashok Kumar

(c) Satyajit Roy

(d) Prithviraj Kapoor

Ans. (c) Satyajit Roy


4. Who is the first India footballer to receive prestigious Dhyan Chand Award for lifetime achievement in sports? ক্ৰীড়াক্ষেত্ৰত জীৱনজোৰা কৃতিত্বৰ বাবে সন্মানীয় ধ্যান চান্দ বঁটা লাভ কৰা প্ৰথম ভাৰতীয় ফুটবলাৰ কোন?


(a) Sunil Chettri

(b) Baichung Bhutia

(c) Shabbir Ali

(d) Mohaun Bagan


Ans. (c) Shabbir Ali



5. Which of the following literary award is only for Rajasthani writers? / নিম্নলিখিত কোনটো সাহিত্য বঁটা কেৱল ৰাজস্থানী লেখকসকলৰ বাবে?


(a) Bhasha Puraska

(b) Bihari Puraskar

(c) Vachaspati Award

(d) Vyas Samman

Ans. (b) Bihari Puraskar


6. Who designed the Param Vir Chakra Medal, India's highest military award? / ভাৰতৰ সৰ্বোচ্চ সামৰিক বঁটা পৰম বীৰ চক্ৰ পদক কোনে ডিজাইন কৰিছিল?


(a) Nek chand

(b) Umesh Rao

(c) Bobby Kooka

(d) Savitri Khanolkar

Ans. (d) Savitri Khanolkar


7. In which one of the following days the Indira Gandhi Award for National Integration is awarded by the Indian National Congress? / পৰৱৰ্তী কোন দিনত ভাৰতীয় জাতীয় কংগ্ৰেছে ৰাষ্ট্ৰীয় একত্ৰীকৰণৰ বাবে ইন্দিৰা গান্ধী বঁটা প্ৰদান কৰে?


(a) Martyr Day

(b) Martyrdom day

(c) Republic day

(d) Independence day


Ans. (a) Martyr Day


8. Which one of the following awards of the Indian Government gives the Swarna Kamal and Rajat Kamal to outstanding performance? / ভাৰত চৰকাৰৰ নিম্নলিখিত কোনটো বঁটাই স্বৰ্ণ কমল আৰু ৰজত কমলক উৎকৃষ্ট প্ৰদৰ্শন প্ৰদান কৰে?


(a) National Film Award

(b) Rajiv Gandhi Khel Ratna Award

(c) Arjuna Award

(d) None of these

Ans. (c) Arjuna Award


9. Which one of the following is not an award given on the National Awards Day / নিম্নলিখিত কোনটো ৰাষ্ট্ৰীয় বঁটা দিৱসত প্ৰদান কৰা পুৰস্কাৰ নহয়


(a) Rajiv Khel Ratna

(b) Arjun Award

(c) Dhyanchand Award

(d) Vishwamitra Award


Ans. (d) Vishwamitra Award



10. Rajiv Gandhi Environment Award is given for outstanding contributions to ৰাজীৱ গান্ধী পৰিৱেশ বঁটা প্ৰদান কৰা হয় অসামান্য অৱদানৰ বাবে


(a) afforestation and conservation of wasteland

(b) neat technology and development

(c) wildlife conservation

(d) writing of Hindi books on environment


Ans. (b) neat technology and development


11. The Kalidas Samman is a prestigious arts award presented annually by the government of / কালিদাস সন্মান হৈছে চৰকাৰৰ দ্বাৰা বছৰি প্ৰদান কৰা এক সন্মানীয় কলা বঁটা


(a) Maharashtra

(b) Uttar Pradesh

(c) Madhya Pradesh

(d) Gujarat

Ans. (c) Madhya Pradesh


12. For outstanding contribution to which one of the following fields is 'Shanti Swarup Bhatnagar Prize' given? /নিম্নলিখিত কোনটো ক্ষেত্ৰত অসামান্য অৱদানৰ বাবে 'শান্তি স্বৰূপ ভাটনাগৰ পুৰস্কাৰ' প্ৰদান কৰা হৈছে?


(a) Literature

(b) Performing Arts

(c) Science

(d) Social Service

Ans. (c) Science



এই আর্টিকেলটু ভাল লাগিলে অবশ্যই আপুনাৰ বন্ধু বান্ধৱীৰ লগত শেয়াৰ কৰিব - শেয়ার কৰিবৰ বাবে তলত দিয়া শেয়াৰ বাটন ক্লিক কৰক 

Post a Comment

Previous Post Next Post