-->

Assam Important GK for Upcoming govt Exams

Assam Important GK for Upcoming govt. Exams | Assam GK for SCERT D.El.Ed Pre-Entry Test 2021


Assam Important GK for Upcoming govt Exams


25 Important & frequently asked Previous Exams Assam GK (MCQ) QUESTIONS with Answer for All Those Students Who're currently Preparing for upcoming Assam Govt. Competitive Exams as well as Entrance Exams; especially for Upcoming Assam SCERT D.El.Ed Pre-Entry Test 2021.


We share with you Daily Study Materials & Job Updates So, Please Support Us By Sharing This Post with your Friends...

Assam GK for Upcoming Exams


1)The 11th Moghai Oja Award has been conferred to which folk musician / একাদশ মোঘাই ওজা বঁটা কোনজন লোক সংগীতজ্ঞক প্ৰদান কৰা হৈছে 


a)Mahendra Barman 

b)Mahendra Chutia 

c)Mahendra Kalita 

d)Mahendra Bania 

Ans:b)Mahendra Chutia 


2)Who got Sahitya Akademi award for his book Gothosa Bisombi? / কোনে তেওঁৰ গোথোচা বিচোম্বি নামৰ কিতাপখনৰ বাবে সাহিত্য অকাডেমি বঁটা লাভ কৰিছিল? 


a)Dr Ajit Kalita 

b)Dr Ajit Boro 

c)Dr Ravi Das 

d)None of these 

Ans:b)Dr Ajit Boro 


3)The election mascots released by Golaghat district are / গোলাঘাট জিলাৰ দ্বাৰা মুকলি কৰা নিৰ্বাচনী শুভংকৰবোৰ হৈছে 


a)Tikhar 

b)Chutibaai 

c)Both a and b 

d)None of these 

Ans:c)Both a and b 


4)The name of the app asked to use this election to the common people of Assam is / এই নিৰ্বাচনটো অসমৰ সাধাৰণ লোকৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ কোৱা এপটোৰ নাম হৈছে 



a)cVigil 

b)eVigil 

c)mVigil 

d)hVigil 

Ans:a)cVigil 


5)What is the poll mascot unveiled for Cachar district? / কাছাৰ জিলাৰ বাবে নিৰ্বাচনৰ শুভংকৰ কি উন্মোচন কৰা হৈছে? 


a)Mishti 

b)Tikhar 

c)Sifung 

d)Bahi 

Ans: a)Mishti 


7)Which region of India remains the biggest contributor of GDP in India? / ভাৰতৰ কোনটো অঞ্চল ভাৰতত জিডিপিৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ অৱদানকাৰী হৈ আছে? 



a)North-East 

b)North-West 

c)South-East 

d)South-West 

Ans:a)North-East 


8)Where did Assam CM laid foundation stone for industrial park & Sootea ITI ? / অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰীয়ে ঔদ্যোগিক উদ্যান আৰু সুতিয়া আইটিআইৰ আধাৰশিলা ক'ত স্থাপন কৰিছিল?


a)Jamugurihat 

b)Barpeta 

c)Dhemaji 

d)Goalpara 

Ans:a)Jamugurihat 


9)Where did PM of India laid foundation stone in Assam of an Engineering College? / ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এখন অভিযান্ত্ৰিক মহাবিদ্যালয়ৰ অসমত আধাৰশিলা ক'ত স্থাপন কৰিছিল? 



a)Jorhat 

b)Dhemaji 

c)Barpeta 

d)Nalbari 

Ans:b)Dhemaji 


10)For which bridge PM Modi laid foundation stone recently / কোনদলঙৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডীয়ে শেহতীয়াকৈ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছিল 


a)Dhuburi-Goalpara bridge 

b)Dhuburi-Mankachar bridge 

c)Dhuburi-Phulbari bridge 

d)None of these 

Ans:c)Dhuburi-Phulbari bridge 



11)Where did CM laid foundation stone for Assam Skill University,which is the first of its kind in Eastern India? / মুখ্যমন্ত্ৰীয়ে অসম দক্ষতা বিশ্ববিদ্যালয়ৰ আধাৰশিলা ক'ত স্থাপন কৰিছিল, যি টো পূৱ ভাৰতত এনে ধৰণৰ প্ৰথম? 


a)Kokrajhar 

b)Mangaldai 

c)Kamrup 

d)None of these 

Ans:b)Mangaldai 


12)Who has been conferred Adya Sarma award? /কাক অদ্য শৰ্মা বঁটা প্ৰদান কৰা হৈছে? 


a)Govinda Das 

b)Govinda Talukdar 

c)Govinda Sarma 

d)None of these 

Ans:b)Govinda Talukdar 


13)The name of the newly constituted district is / নৱগঠিত জিলাখনৰ নাম হৈছে 


a)Bajali 

b)Majuli 

c)Jamugurihat 

d)None of these 

Ans:a)Bajali 


14)How much amount has been granted by Centre for Brahmaputra Valley Fertilizer Coporation Limited (BVFCL)? /

চেণ্টাৰ ফৰ ব্ৰহ্মপুত্ৰ ভেলী ফাৰ্টিলাইজাৰ কপোৰেচন লিমিটেডে (বিভিএফচিএল) কিমান পৰিমাণৰ ধন মঞ্জুৰ কৰিছে? 


a)Rs 50 Crore 

b)Rs 100 Crore 

c)Rs 200 Crore 

d)Rs 250 Crore 


Ans:b)Rs 100 Crore 



15)Which district became the first district in Assam to procure through GeM(Government e Marketing) ? /

কোনখন জিলা জিইএম (চৰকাৰী ই মাৰ্কেটিং)ৰ জৰিয়তে ক্ৰয় কৰা অসমৰ প্ৰথম খন জিলা হৈ পৰিছিল? 


a)Barpeta 

b)Cachar 

c)Majuli 

d)Kokrajhar 

Ans:b)Cachar 
 

16)How much amount has been launched by PM Modi for Assam Mala road projects? /অসম মালা পথ প্ৰকল্পৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডীয়ে কিমান পৰিমাণৰ মুকলি কৰিছে?  


a)Rs 5000 crore 

b)Rs 4000 crore 

c)Rs 4500 crore 

d)None of these 

Ans:A



17)How much amount has been distributed to 7 lakh tea workers of Assam? / অসমৰ ৭ লাখ চাহ শ্ৰমিকক কিমান পৰিমাণৰ বিতৰণ কৰা হৈছে? 


a)Rs 220 crore 

b)Rs 224 crore 

c)Rs 250 crore 

d)Rs 300 crore 

Ans:b)Rs 224 crore 


18)Where did first heliport inaugurated in Assam? / অসমত প্ৰথম হেলিপোৰ্ট ক'ত উদ্বোধন কৰা হৈছিল? 


a)Majuli 

b)Sivasagar 

c)Dibrugarh 

d)Bongaigaon 

Ans:A 



19)Who has been conferred Pravasi Bhartiya Samman? / কাক প্ৰৱাসী ভাৰতীয় সন্মান প্ৰদান কৰা হৈছে?


a)Arvind Kumar

b)Arvind Phukan 

c)Arvind Kumar 

d)None of these 

Ans:b)Arvind Phukan 


20)The French minister who visited Assam in January was / জানুৱাৰীত অসম ভ্ৰমণ কৰা ফৰাচী মন্ত্ৰী জন আছিল 



a)Barbara Pompili 

b)Barbara Rongpili 

c)Both a and b 

d)None of these 

Ans:a)Barbara Pompili 


21)Who won Leeway Foundation Transformation Award? / লিৱে ফাউণ্ডেচন ট্ৰেন্সফৰ্মেচন বঁটা কোনে লাভ কৰিছিল? 


a)Madhusmita Das 

b)Madhusmita Bora 

c)Madhusmita Singha 

d)Madhusmita Saikia 

Ans:b)Madhusmita Bora 


22)The name of the Assamese film that won special jury mention award at 51st International Film Festival of India(IFFI) held in Goa / 

গোৱাত অনুষ্ঠিত ৫১ সংখ্যক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱত (আইএফএফআই) বিশেষ জুৰী বঁটা লাভ কৰা অসমী চলচ্চিত্ৰখনৰ নাম উল্লেখ কৰা হৈছে 


a)Bridge 

b)Village Rockstars 

c)Bulbul Can Sing 

d)Twinkling stars 

Ans: a)Bridge 


23)What is the full form of Re-SVAYEM sceme launched in Dima Hasao? / ডিমা হাচাওত মুকলি কৰা ৰি-এছ.ৱাই.ই.এম. চেমৰ সম্পূৰ্ণ ৰূপ কি? 


a)Redesigned Swami Vivekananda Assam Youth Empowerment 

b)Resdesigned Swami Vivekananda Assam Youth Engagement Mission 

c)Both a and b 

d)None of these 

Ans:A


24)Tarun Gogoi has been conferred with ___posthumously / তৰুণ গগইক ___মরণোত্তৰ প্ৰদান কৰা হৈছে 



a)Padmshri 

b)Padma Bhusan 

c)Padma Vibhushan 

d)Bharat Ratna 

Ans:B


25)Who received Pradhan mantri Rashtriya bal Puraskar under Art and Culture category? /

কলা আৰু সংস্কৃতি শ্ৰেণীৰ অধীনত কোনে প্ৰধানমন্ত্ৰী ৰাষ্ট্ৰীয় বল পুৰস্কাৰ লাভ কৰিছিল?


a)Tanuj Das

b)Tanuj Samaddar 

c)Tanuj Rahman 

d)Tanuj Sirastadar 

Ans:B 


Please Share with your Friends...If you have any question you can comment us below comment section.

Post a Comment

Previous Post Next Post