-->

Assam GK Part-5 for upcoming Exams

Assam GK Part-5 for Upcoming All Competitive Exams | Assam GK in both Language Assamese & English


Assam GK Part-5 for upcoming Exams



Welcome to AssamJobsVacancy: Today we provided 30 Most Important Assam General Knowledge (GK) Question and Answer for All upcoming Competitive Exams as well as Entrance Exams; especially, for SCERT D.El.Ed Pre-Entry Test 2021


Assam GK Part-5


1. Who is appointed as the first president of Nepali Sahitya Sabha? / নেপালী সাহিত্য সভাৰ প্ৰথম সভাপতি হিচাপে কাক নিযুক্তি দিয়া হয়? 


a)Dr.Lakshmi Prasad Parajuli 

b)Dr Lakshmi Kothari 

c)Dr.Lakshmi Chetry 

d)None of these 

Ans:A


2. Which community observed Rongker festival in the beginning of the year? / বছৰটোৰ আৰম্ভণিতে কোন সম্প্ৰদায়ে ৰংকাৰ উৎসৱ পালন কৰিছিল? 



a)Moran 

b)Motok 

C)Karbi 

d)Mishing 


Ans:C 


3. Who has been appointed as Chief justice of Gauhati HC? / গৌহাটি উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ মুখ্য ন্যায়াধীশ হিচাপে কাক নিযুক্তি দিয়া হৈছে? 



a)Sudhanshu Das 

b)Sudhanshu Dhulia 

c)Sudhanshu Sarma 

d)Sudhansu Chakrabarty 

Ans:B


4. Who has been conferred 17th UN Brahma award (Upendra Nath Brahma Trust)? / কাক সপ্তদশ ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ ব্ৰহ্ম বঁটা (উপেন্দ্ৰ নাথ ব্ৰহ্ম ন্যাস) প্ৰদান কৰা হৈছে? 


a)Ramesh C Bharadwaj 

b)Ramesh Kakita 

c)Ramesh Upadhay 

d)Ramesh Das 

Ans:A


5. What is the name of the airport of Assam situated in kokrajhar district which will start commercial operation under Regional Connectivity Scheme(RCS) by January 2021? /

কোকৰাঝাৰ জিলাত অৱস্থিত অসমৰ বিমানবন্দৰৰ নাম কি যি য়ে ২০২১ চনৰ জানুৱাৰীৰ ভিতৰত আঞ্চলিক সংযোগ আঁচনিৰ (আৰচিএছ) অধীনত বাণিজ্যিক পৰিচালনা আৰম্ভ কৰিব? 


Ans:Rupsi Airport.Its Assam’s 7th airport and North-east’s 14th airport. 


6. Which hilly and North-Eastern states receive best performing state in 2020 World Fisheries Day events orgnaised by Minister of Fisheries,Husbandry and Dairying? /

কোনপাহাৰীয়া আৰু উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যবোৰে 2020 চনত বিশ্ব মীন পালন দিৱসৰ অনুষ্ঠানত সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ প্ৰদৰ্শন কৰা ৰাজ্য প্ৰাপ্ত কৰে বা মীন পালন, স্বামী আৰু দুগ্ধ উৎপাদন মন্ত্ৰীৰ দ্বাৰা প্ৰদান কৰা হয়? 


Ans: Assam.


7. Which organization in hilly region states receive best performing organization in 2020 World Fisheries Day events orgnaised by Minister of Fisheries,Husbandry and Dairying? / 

কোনপাহাৰীয়া আৰু উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যবোৰে 2020 চনত বিশ্ব মীন পালন দিৱসৰ অনুষ্ঠানত সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ প্ৰদৰ্শন কৰা ৰাজ্য প্ৰাপ্ত কৰে বা মীন পালন, স্বামী আৰু দুগ্ধ উৎপাদন মন্ত্ৰীৰ দ্বাৰা প্ৰদান কৰা হয়? 


Ans:Assam Apex Co-operative Fish marketing and Processing FederationLtd


8. Which district in hilly and North-Eastern states receive best district in 2020 World Fisheries Day events orgnaised by Minister of Fisheries,Husbandry and Dairying? / 

পাহাৰীয়া আৰু উত্তৰ-পূবৰ কোনখন জিলাই 2020 চনত বিশ্ব মীন পালন দিৱসৰ অনুষ্ঠানত সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ জিলা লাভ কৰে বা মীন পালন, স্বামী আৰু দুগ্ধ জাত ৰখা মন্ত্ৰীৰ দ্বাৰা কৰা হয়? 

Ans: Nagaon. 


9. For how many terms did Tarun Gogoi served as CM of Assam who passed away recently? / শেহতীয়াকৈ মৃত্যু হোৱা অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে তৰুণ গোঁহাইয়ে কিমানটা কাৰ্যকালৰ বাবে কাৰ্যনিৰ্বাহ কৰিছিল? 


Ans:3 terms. From 2001 to 2016


10. Which state recorded the best sex ratio in India recently? / কোনখন ৰাজ্যই শেহতীয়াকৈ ভাৰতত সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ লিংগ অনুপাত নথিভুক্ত কৰিছে? 

Ans: Arunachal Pradesh . 

11. The sex ratio of Arunachal Pradesh is | অৰুণাচল প্ৰদেশৰ লিংগ অনুপাত হৈছে 


Ans:1084 /1000 .


12. Which state recorded the second,third ,fourth and fifth in sex ratio? / কোন খন ৰাজ্যই লিংগ অনুপাতত দ্বিতীয়, তৃতীয়, চতুৰ্থ আৰু পঞ্চম নথিভুক্ত কৰিছে?


 Ans: Nagaland(965),Mizoram(964),Kerala(963) and Karnataka(957). 10)The state and UT’s with lowest sex ratio are Ans:Manipur(757),Lakshwadeep (839) and Daman and Diu(877).


13)Where did Assam CM laid foundation stone of Indo-Israeli Centre of Excellence for Vegetables protected cultivation? / অসম মুখ্যমন্ত্ৰীয়ে শাক-পাচলি সুৰক্ষিত খেতিৰ বাবে ইণ্ডো-ইজৰাইলী উৎকৰ্ষ কেন্দ্ৰৰ আধাৰশিলা ক'ত স্থাপন কৰিছিল? 



Ans: Khetri

14. Name of Israeli Ambassador to India. / ভাৰতত ইজৰাইলী ৰাষ্ট্ৰদূতৰ নাম। 



Ans:Ron Malka.


15. PM of Israel is / ইজৰাইলৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী হৈছে 


Ans:Benjamin Netanyahu. 


16. New Chief Secretary of Assam Government /  অসম চৰকাৰৰ নতুন মুখ্য সচিব 


Ans:Jishnu Baruah. 


17. Govt provide 50 % Subsidy for Air Transportation of fruits,vegetables from North-east and Himalayan states under which scheme /

চৰকাৰে উত্তৰ-পূব আৰু হিমালয়ৰ ৰাজ্যসমূহৰ পৰা ফল,পাচলিৰ বিমান পৰিবহনৰ বাবে 50% ৰাজসাহায্য প্ৰদান কৰে যাৰ অধীনত আঁচনিখন 


Ans: Operation Green Scheme TOP to TOTAL. 


18. Which company has been the lowest bidder for India’s Longest River Bridge in North-east across Brahmaputra connecting Dhuburi of Assam to Phulbari of Meghalaya on NH 127 B? /

127 বি ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথত অসমৰ ধুবুৰীক মেঘালয়ৰ ফুলবাৰীৰ সৈতে সংযোগ কৰা ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ উত্তৰ-পূবৰ ভাৰতৰ দীৰ্ঘতম নদী দলঙৰ বাবে কোনটো কোম্পানী সৰ্বনিম্ন নিবিদাদাতা আছিল? 


Ans: Larsen & Toubro(L & T). It is expected to be completed by 2026-27.

19. India’s longest river bridge project is financed by --- Ans:Japan International Coopeartion Agency (JICA) 19)Which fruit of Assam gets GI tag recently? /

ভাৰতৰ আটাইতকৈ দীঘল নদী দলং প্ৰকল্পটো --- উত্তৰ:জাপান আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কুপেয়াৰচন এজেন্সি (জেআইচিএ) 19)ৰ দ্বাৰা বিত্তীয় যোগান ধৰা হৈছে) শেহতীয়াকৈ অসমৰ কোনটো ফলে জিআই টেগ লাভ কৰিছে? 


Ans:Lithci of Tezpur.


20. Who wrote a book named DISCOVERING THE HERITAGE OF ASSAM? / অসমৰ ঐতিহ্য আৱিষ্কাৰ নামৰ এখন কিতাপ কোনে লিখিছিল? 


Ans:Kumar Padampani Bora.Published by Penguin Enterprise. 


21. Where did Sarbananda Sonowal launched the foundation stone for India’s 1st Assam Agar International Trade Centre? / সৰ্বানন্দ সোণোৱালে ভাৰতৰ প্ৰথম অসম আগৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্য কেন্দ্ৰৰ আধাৰশিলা ক'ত মুকলি কৰিছিল? 


Ans:Dabidubi, Golaghat. 


22. First meeting of Assam Association 1905 took place in / অসম সন্থা 1905-ৰ প্ৰথম সভা অনুষ্ঠিত হৈছিল  


Ans: Dibrugarh.


23. Which district of Assam has lowest literacy rate? / অসমৰ কোনখন জিলাত সাক্ষৰতাৰ হাৰ নিম্নতম? 


Ans:Dhuburi.


24. Tea Auction association of Assam date of establishment / অসমৰ চাহ নিলাম সংস্থা প্ৰতিষ্ঠাৰ তাৰিখ 


Ans:1970

25. Plan of increase of no.of Rhino in Assam for 2020 / 2020 চনৰ বাবে অসমত গঁড়ৰ সংখ্যা বৃদ্ধিৰ পৰিকল্পনা 


Ans: Rhino Translocation Project (3000)

26. Position of Assam in no.of elephant in India / ভাৰতত হাতীৰ নম্বৰত অসমৰ অৱস্থান 



Ans:2nd

27. Laho is a dance from / লাহো হৈছে এটা নৃত্য 


Ans:Meghalaya.


28. Which states are included in 6th schedule of country? / কোনবোৰ ৰাজ্য দেশৰ ষষ্ঠ অনুসূচীত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে? 


Ans:Assam,Meghalaya,Tripura and Mizoram.


29. Dance of Mizoram / মিজোৰামৰ নৃত্য 


Ans:Cheraw.


30. What is the name of the airport of Assam situated in kokrajhar district which will start commercial operation under Regional Connectivity Scheme(RCS) by January 2021? /

কোকৰাঝাৰ জিলাত অৱস্থিত অসমৰ বিমানবন্দৰৰ নাম কি যি য়ে ২০২১ চনৰ জানুৱাৰীৰ ভিতৰত আঞ্চলিক সংযোগ আঁচনিৰ (আৰচিএছ) অধীনত বাণিজ্যিক পৰিচালনা আৰম্ভ কৰিব? 

Ans: Rupsi Airport.Its Assam’s 7th airport and North-east’s 14th airport.


For More Updates on Assam GK; Please share this article with your friends on Facebook and WhatsApp.

Post a Comment

Previous Post Next Post