-->

Assam General Knowledge

General Knowledge of Assam - 150+ GK (General Knowledge) Question & Answer 


General Knowledge of Assam - Today We've Added 150+ Assam GK (General Knowledge) Question With Answer. These General Knowledge are Important for all Assam Competitive Exams. Visit Our Website On a Regular Basis for more updates on Assam Exams & Education.


Assam General Knowledge


General Knowledge of Assam


1. The Naranarayan Setu connects the Pancharatna Town with which city :


(A) Kalibor

(B) Tezpur

(C) Bongaigaon

(D) Jogighopa

Ans : (D)

2. Who was the first Chief Minister of Assam :


(A) Bishnuram Medhi

(B) Tarun Ram Phukan

(C) Gopinath Bordoloi

(D) None of the Above

Ans: (C)

3. The first Assamese magazine Orunodoi was published in the year :


(A) 1836

(B) 1846

(C) 1872

(D) 1882

Ans : (B)

4. The first Assamese to compile a dictionary named "HemKosh" is :


(A) Dimbeswar Neog

(B) Chandradhar Barua

(C) Hemchandra Goswami

(D) Hemchandra Barua

Ans : (D)

5. Which one is the largest district in Assam by area wise :


(A) Barpeta

(B) Karbi Anglong

(C) Sivsagar

(D) Dibrugarh

Ans : (B)

6. In which district, Garampani Wildlife Sanctuary is located :


(A) Golaghat

(B) Sivsagar

(C) Karbi Anglong

(D) Dibrugarh

Ans: (C)

7. Total number of Parliamentary constituency in Assam:


(A) 12

(B) 13

(C) 14

(D) 16

Ans: (C)

8. Lakshminath Bezbaroa is honoured with 'Rasaraj’ by Asam Sahitya Sabha in the year :


(A) 1917

(B) 1922

(C) 1928

(D) 1931

Ans : (D)

9. The terracotta industry is located in :


(A) Dhubri

(B) Karimgany

(C) Goalpara

(D) Dhemaji

Ans : (A)

10. The Ahom Kingdom was established in the year


(A) 1216
(B) 1228
(C) 1256
(D) 1272
Ans : (B)

11. When was Assam Provincial Congress Com-mittee formed :


(A) 1920

(B) 1921

(C) 1922

(D) 1923

Ans : (B)

12. The author of "Asomiya Sahityar Buranji" is :


(A) Nathan Brown

(B) Jatindranath Duara

(C) Devendranath Bezbarua

(D) Gunabhiram Barua

Ans: (C)

13. The district which was separated from Assam and was given to East Pakistan in the year 1947 was :


(A) Khulna

(B) Sylhet

(C) Chittagong

(D) Sholashahar

Ans : (B)

14. In Assam, a source of hot water spring is situ- ated in:

(A) Nambor Reserve Forest

(B) Parashuram Kunda

(C) Orang Wildlife Sanctuary

(D) Manas Nationa Park

Ans: (A)

15. About 91% of world population of a particular animal species found in Kaziranga National Park is which one of the following :


(A) Asian hog deer

(B) Pygmy hog

(C) Asiatic wild buffalo

(D) Sangai deer

Ans : (B)

16. Of the total production of Muga, the Golden Silk, inthe world, Assam produces :


(A) 69%

(B) 79%

(C) 89%

(D) 99%

Ans: (D)

17. In addition to Assamese, which other language from the State is included in the Eight Schedule of the Indian Constitution :


(A) Mishing

(B) Rabha

(C) Tiwa

(D) Bodo

Ans: (D)

18. The rank of Assam in literacy among the States of India is :


(A) 9th

(B) 12th

(C) 16th

(D) 26th

Ans : (D)

19. Which of the following districts of Assam has been declared as first tobacco free district :


(A) Karimganj

(B) Kamrup Metro

(C) Jorhat

(D) Golaghat

Ans: (C)

20. In which year was the Bodo Sahitya Shabha founded :


(A) 1952
(B) 1956
(C) 1959
(D) 1978
Ans : (A)

21. Sobha Brahma was associated with :


(A) Theatre

(B) Fine Arts

(C) Music

(D) Football

Ans : (B)

22. Lachit Divas is celebrated on:


(A) 13th June

(B) 18th September

(C) 22nd October

(D) 24th November

Ans : (D)

23. Which Ahom king created the 'Borbarua' and ‘Borphukan' post :


(A) Pratap Singha

(B) Dihingia Raja

(C) Rajeswar Singha

(D) Lakshmi Singha


Ans: (A)

24. Who wrote the book ‘Bhakti Ratnavali' :


(A) Sankardev

(B) Madhava Kandali

(C) Madhavdev

(D) Hema Saraswati

Ans: (C)

25. Which singer is also popularly known as the "King of Bihu" :


(A) Bhupen Hazarika

(B) Khagen Mahanta

(C) Zubeen Garg

(D) Jayanta Hazarika

Ans : (B)

26. Which one is the first film where Bhupen Hazarika sings as playback singer :


(A) Jyotimoti

(B) Siraj

(C) Indramalati

(D) Pioli Phukan

Ans: (C)

27. Who was the first secretary of the Oxomiya Bhaxa Unnati Xadhini Xobha :


(A) Benudhar Rajkhowa

(B) Shivaram Sarma Bordoloi

(C) Lakshiprasad Chaliha

(D) Lakhyeswar Sarma

Ans : (B)

28. The first modern Assamese theatre hall 'Baan theatre’ established at Tezpur in the year :


(A) 1899

(B) 1903

(C) 1906

(D) 1909

Ans: (C)

29. Which Ahom king is also known as 'Bamuni Konwar' :


(A) Sutuphaa

(B) Sudangphaa

(C) Susenphaa

(D) Suphakphaa

Ans : (B)

30. Who had discovered Tea plants in Assam in the year 1823 :


(A) Raymond W. Beaver

(B) Nathan Brown

(C) Oliver Thomas Cutter

(D) Robert Bruce

Ans : (D)

31. The first conference of Asam Sahitya Sabha was held at :


(A) Kamrup

(B) Sivasagar

(C) Barpeta

(D) Dhuburi

Ans : (B)

32. Who was the first President of Asam Sahitya Sabha :


(A) Lakshminath Bezbatroa

(B) Padmanath Gohain Baruah

(C) Hemchandra Goswami

(D) Rajanikanta Bordoloi

Ans : (B)

33. Who was the last king of Ahom kingdom in Assam:


(A) Gobar Roja

(B) Sutanphaa

(C) Purandar Singha

(D) Jogeswar Singha

Ans: (C)

34. The Treaty of Yandabo was signed in the year


(A) 1802
(B) 1826
(C) 1830
(D) 1832
Ans : (B)


35. The war of Saraighat was fought between Ahom and Mughal inthe year :


(A) 1652

(B) 1667

(C) 1670

(D) 1671

Ans: (D)

36. Mahatma Gandhi first visited Assam in the year


(A) 1918
(B) 1919
(C) 1920
(D) 1921
Ans: (D)

37. The Brahmaputra Cracker and Polymer Lim-ited Industry is located at :


(A) Makum

(B) Mariani

(C) Lepetkata

(D) Nagaon

Ans: (C)

38. Which city of Assam has the largest dry fish market of Asia :


(A) Tangla

(B) Jagirod

(C) Dhuburi

(D) Tinsukia

Ans : (B)

39. Which language is used by Sankardev to writ-ten Borgeets :


(A) Assamese

(B) Sanskrit

(C) Bengali

(D) Brajavali

Ans: (D)

40. The literacy rate of Assam according to 2011 Census is :


(A) 72.19%

(B) 72.58 %

(C) 73.12 %

(D) 73.98 %

Ans : (A)

41. Prachya Sasanavali was edited by :


(A) Dr. Maheswar Neog

(B) Dr. Birinchi Kumar Barua

(C) Dr. surya Kumar Bhuyan

(D) Alexander Mackenzie

Ans : (A)

42. Whichking is also known by the nickednamed as Bhagaraja :


(A) Sutiyampha

(B) Sutamla

(C) Surampha

(D) Sunyatpha

Ans: (C)

43. The first rebellion against the British nile inAssam in 1828 was led by :


(A) Piyali Phukan

(B) Maniram Dewan

(C) Gomdhar Knowar

(D) Piyali Baruah

Ans: (C)

44, Who was the author of the book "India against Itself" :


(A) Dr. Hiren Gohain

(B) Dr. Mamani Roysom Goswami

(C) Homen Borgohain

(D) Dr. Sanjib Barua

Ans : (D)

45, Siang, joined by Lohit and Dibang makes which of the following rivers :


(A) Jia Bharali

(B) Dikhow

(C) Subansiri

(D) Brahmaputra

Ans : (D)

46. Which Wildlife Sanctuary of Assam boasts of the golden langur :



(A) Pani Dihing
(B) Pobitora
(C) Laokhowa
(D) Chakrashila

Ans: (D)

47. The Treaty of Yandaboo signed between East India Company and which one of the following :


(A) Ahom King

(B) King of Burma

(C) Kachari King

(D) Chutiya King

Ans : (B)

48. The first Peasant Uprising against the British was known as:


(A) Phulaguri Dhawa

(B) Patharughat Raijmel

(C) Battle of Ttakhuli

(D) None of the above

Ans: (A)

49. The historic Assam Accord was signed on:


(A) 15th August, 1985

(B) 26th Janury, 1986

(C) 15th August, 1986

(D) None of the Above

Ans: (A)

50. Ali-Aai-Ligang is an agri-based festival celebrated by the:


(A) Bodo

(B) Khasis

(C) Mising

(D) Naga

Ans: (C)

51. The first film directed by Jahnu Barua :


(A) Firingoti

(B) Papori

(C) Aparoopa

(D) Bonani

Ans: (C)

52. The book "Mariam Astin Athaba Hira Barua" is written by :


(A) Hiren Gohain

(B) Rita Chowdhury

(C) Arupa Kalita Patinga

(D) Rabindra Sarkar

Ans: (C)

53. Who among the following is the first Assamese translator of the Ramayana :


(A) Ram Saraswati

(B) Madhab Kandali

(C) Ananta kandali

(D) Sankardeva

Ans : (B)

54. Who is the first Assamese woman to be awarded by the Sangeet Natak Akademi :


(A) Sudakshina Sarma

(B) Anupama Bhattacharya

(C) Pratima Pandey Barua

(D) Aaideo Handique

Ans: (C)

55. The first women's university in Assam "Assam Women's University" is located in:


(A) Dibrugarh

(B) Jorhat

(C) Nagaon

(D) Silchar

Ans : (B)

56. Assam's only fishery college "College of Fisheries Science" is located in:


(A) Morigaon

(B) Raha

(C) Nagaon

(D) Jorhat

Ans : (B)

57. Who was the first editor of the Assamese magazine ‘Jonaki' :


(A) Lakshminath Bezbaroa

(B) Chandra Kumar Agarwala

(C) Satyanath Bora

(D) Ananda Chandra Agarwala

Ans : (B)

58. In which year Assamese magazine 'Jonaki' was first published :


(A) 1887

(B) 1889

(C) 1890

(D) 1896

Ans : (B)

59. Sankaradeva had established the first Naamghar at:


(A) Narayanpur

(B) Patbaushi

(C) Bordowa

(D) Majuli

Ans: (C)

60. Who had established the 'Barpeta Satra' in Barpeta :


(A) Sankardev

(B) Madhabdev

(C) Damodardev

(D) Gopal Ata

Ans : (B)

61. InAncient times, Assam is also knownby the name of :


(A) Koliabor

(B) Guwahati

(C) Pragjyotishpur

(D) Charaideo

Ans: (C)

62. In which hill top, the Kamakhya Temple is located :


(A) Nilachal Hill

(B) Chitrachal Hill

(C) Sandhyachal Hill

(D) Jogini Hill

Ans: (A)

63. Srimanta Sankardev was born in the year :


(A) 1352
(B) 1432
(C) 1449
(D) 1465

Ans: (C)

64. The first Assamese film Joymoti was released in the year:


(A) 1922

(B) 1935

(C) 1938

(D) 1942

Ans : (B)

65. Who is the first Assamese to received the "Jnanpith Award":


(A) Indira Goswami

(B) Birendra Kumar Bhattacharya

(C) Bhupen Hazarika

(D) Hemchandra Barua

Ans : (B)

66. Total number of Districts in Assam :


(A) 25

(B) 26

(C) 27

(D) 33

Ans : (D)

67. In which year, National Games was held in Assam:


(A) 2002

(B) 2004

(C) 2005

(D) 2007

Ans : (D)

68. Gibon Wildlife Sanctuary is located at :


(A) Chirang

(B) Dibrugarh

(C) Kokrajhar

(D) Jorhat

Ans : (D)


69. Namghosa was written by :


(A) Sankardev

(B) Madhabdev

(C) Madhava Kandali

(D) Naone of the above

Ans : (B)

70. "Halodhia Choraye Baodhan Khai" won the National Film Award for Best Feature Film in the year:


(A) 1985

(B) 1988

(C) 1990

(D) 1991

Ans : (B)

71. The Shiv dol was constructed during the reign of:


(A) Pramatta Singha

(B) Rudra Singha

(C) Purandar Singha

(D) Siba Singha

Ans: (D)

72. The Asssam Public Service Commission (APSC) Regulation was promulgated in exercise of the powers :


(A) 1947

(B) 1950

(C) 1951

(D) 1960

Ans: (C)

73. The Assam region was separated from the Bengal Presidency as "North-East Frontier" in the year :


(A) 1874

(B) 1889

(C) 1861

(D) 1826

Ans: (A)

74. The illustration work of the medieval Assamese text "Hastividyarnava" was done by :


(A) Suryakhari Daibaigya

(B) Sukumar Borkaith

(C) Dibar and Ddosai

(D) Rama Saraswati

Ans : (B)

75. Kamakhya Temple was rebuilt by which one of the following Koch King :


(A) Biswa Singha

(B) Raghu Deva

(C) Naranarayan

(D) Prananarayan

Ans: (C)

76. Kanaklata Barua became a martyr of which one of the following national movements :


(A) Non-Cooperation Movement

(B) Quit India Movement

(C) Civil Disobedience Movement

(D) Swadeshi Movement

Ans : (B)

77, In which of the following National Parks/Wild- life Sanctuaries, the density of rhino population is the highest :


(A) Manas

(B) Kaziranga

(C) Pobitora

(D) Nameri

Ans: (C)

78. The highest concentration of forest in the State of Assam occurs in:


(A) Karbi Anglong district

(B) Dima Hasao district

(C) Goalpara district

(D) Dhubri district

Ans : (A)

79. The Phulaguri uprising took place :


(A) 1848
(B) 1852
(C) 1861
(D) 1869

Ans: (C)

80. When Bhupen Hazarika had been awarded with Dadasaheb Phalke Award :


(A) 1990

(B) 1992

(C) 1993

(D) 1997

Ans : (B)

81. Who directed the Assamese Film "Shakuntala"


(A) Bhabendra Nath Saikia
(B) Dr Bhupen Hazarika
(C) Bidyut chakraborty
(D) Jyotiprasad Agarwala

Ans : (B)

82. Which one was the second film directed by Jyotiprasad Agarwala :


(A) Joymoti

(B) Indramalati

(C) Monumoti

(D) Siraj

Ans : (B)

83. The Asom Divas is celebrated on:


(A) 5th March

(B) 12thAugust

(C) 23rd October

(D) 2nd December

Ans: (D)

84. Baksa district was created from the parts of which of the following districts :


(A) Barpeta, Nalbari and Kamrup

(B) Goalpara and Kokrajhar

(C) Bongaigaon and Kokrajhar

(D) Darrang, Barpeta and Nalbari

Ans: (A)

85. The Assam Gas Cracker project was approved in:


(A) January 2001
(B) April 2006
(C) March 2008
(D) January 2010

Ans : (B)

86. Swahid Divas is celebrated on:


(A) 2nd September

(B) 30th October

(C) 14th November

(D) 10th December

Ans : (D)

87. Who is the first recipient of Asom Ratna award


(A) Bhupen Hazarika

(B) Mamoni Raisom Goswami
(C) Jitendra Nath Goswami
(D) Hiren Bhattacharyya

Ans : (A)

88. Which Assamese poet is also known as "Premaru Rodalir Kobi" :


(A) Dimbeswar Neog

(B) Amulya Barua

(C) Nabakanta Barua

(D) Hiren Bhattacharyya

Ans : (D)

89. Which Assamese writer is also known as ‘Bakulbonor Kavi' :


(A) Bishnuram Medhi

(B) Binanda Chandra Barua

(C) Anandaram Dhekial Phukan

(D) Ananda Chandra Barua

Ans : (D)

90. Who had written the book named ‘Prahlada charitra' :


(A) Hema Saraswati

(B) Harivara Vipra

(C) Madhava Kandali

(D) Kaviratna Saravati

Ans : (A)

91. During freedom struggle, the "Mrityu Bahini" was formed by :


(A) Chandraprabha Saikiani

(B) Pushpalata Das

(C) Rani Gaidinlieu

(D) Kanaklata Barua

Ans : (B)

92. "Rang Ghar" was constructed during the reign of:


(A) Rudra Singha

(B) Rajeswar Singha

(C) Pramatta Singha

(D) Siv Singha

Ans: (C)

93. The Dhodar Ali is constructed during the reign of:


(A) Rudra Singha

(B) Gadadhar Singha

(C) Pramatta Singha

(D) Siva Singha

Ans : (B)

94. The Jaysagar Tank was excavated under the reign of which of the following Kings :


(A) Rudra Singha

(B) Gadadhar Singha

(C) Siva Singha

(D) Rajeswar Singha

Ans: (A)

95. Which one was the first capital of Ahom Kingdom in Assam :


(A) Garhgaon

(B) Charaideo

(C) Jorhat

(D) Sivsagar

Ans : (B)

96. The area of Kaziranga National Park is approximately :


(A) 430 sq. km

(B) 500 sq. km
(C) 390 sq. km
(D) 720 sq. km
Ans : (A)

97. The first phase of Moamoria Rebellion was started in :


(A) 1749

(B) 1759

(C) 1769

(D) 1779

Ans: (C)

98. In which year Gopinath Bordoloi was arrested for taking part in the freedom movement :


(A) 1915

(B) 1918

(C) 1920

(D) 1922

Ans : (D)

99."Me-Dum-Me-Phi" festival is celebrated annually on:


(A) 31st January

(B) 31st July

(C) 31st August

(D) 31st December

Ans : (A)

100. Assam Police Day observed on:


(A) 13th January

(B) 4thApril

(C) 8th September

(D) Ist October

Ans : (D)

101. Which Assamese film bagged the National Film Award for 2014 :


(A) Basundhara

(B) Othello

(C) Bandhon

(D) Ajeyo

Ans : (D)


102. Which one is the first mobile theatre of Assam


(A) Natraj Theatre
(B) Hangul Theatre
(C) Kohinoor Theatre
(D) Abahan Theatre
Ans: (C)

102. The first novel by Rajanikanta Bordoloi was :


(A) Nirmal Bhakat

(B) Mini Jiyori

(C) Manomoti

(D) Donduadrah

Ans : (B)

104. During which Ahom King reign, the Saraighat battle was ended with decisive win over Mughal :


(A) Chakradhwaj Singha

(B) Udayaditya Singha

(C) Jayadhwaj Singha

(D) Pratap Singha

Ans : (B)

105. The Dhola-Sadiya bridge is built on the river


(A) Brahmaputra
(B) Lohit

(C) Dibang

(D) Siang

Ans : (B)

106. Who is also known as the father of the Bhryamyman or Mobile Theatre of Assam :


(A) Jyoti Prasad Agarwala

(B) Achyut Lahkar

(C) Ratan Lahkar

(D) Bishnu Prasad Rabha

Ans : (B)

107. Who is also known as ‘bihogi kobi' :


(A) Dimbeswar Neog

(B) Nalinidhar Bhattacharya

(C) Raghunath Choudhary

(D) Nilmoni Phukan

Ans: (C)

108. The first Assamese romantic poem 'Bon Kunwori' was written by :


(A) Dimbeswar Neog

(B) Chandra Kumar Agarwala

(C) Mahendranath Dekaphukan

(D) Benudhar Rajkhowa

Ans : (B)

109. Who had established the Varman dynasty in Assam:


(A) Pushya Varman

(B) Samudra Varman

(C) Mahendra Varman

(D) Bhuti Varman

Ans : (A)

110. Which Swargadeo shifted the capital of the Ahom Kingdom from Garhgaon to Rangpur:


(A) Gadadhar Singha

(B) Sukhrangpha

(C) Siva Singha

(D) Rudra Singha

Ans : (D)

111. In which year, the capital of Assam shifted from Shillong to Dispur :


(A) 1950

(B) 1955

(C) 1971

(D) 1973

Ans : (D)

112. The Asam Sahitya Sabha was first founded in the year:


(A) 1902
(B) 1912
(C) 1917
(D) 1921
Ans: (C)

113. The Abhiruchi Sports Day is celebrated on:


(A) January 13th

(B) August 12th

(B) August 30th

(D) September 3rd

Ans: (D)

114. Bhogeswar Baruah wins a medal in the _______ Asian Games :


(A) 1962

(B) 1966

(C) 1978

(D) 1972

Ans : (B)

115. Hinen Tsang visited Assam during the reign of


(A) Pushya Varman
(B) Mahendra Varman
(C) Bhaskar Varman
(D) Brahma Pala

Ans: (C)

116. In which year, Sukapha established Ahom Kingdom in Charaideo :

(A) 1253

(B) 1272

(C) 1296

(D) 1309

Ans: (A)

117. The Guwahati Tea Auction Centre was established in the year :


(A) 1970

(B) 1972

(C) 1975

(D) 1977

Ans: (A)

118. Which town is also known as the Manchester of Assam:


(A) Jorhat

(B) Sualkuchi

(C) Diphu

(D)Digboi

Ans : (B)

119. The film "Halodhia Choraye Baodhan Khai" was directed by :


(A) Bhabendra Nath Saikia

(B) Jahnu Barua

(C) Bhupen Hazarika

(D) Manju Borah

Ans : (B)

120. How much percent of the Indian landmass is covered by the State of Assam :


(A) 3.39%

(B) 2.39%

(C) 4.39%

(D) 2.93%

Ans : (B)

121. The first stadium of Assam was built-in:


(A) Jorhat

(B) Golaghat

(C) Sibsagar

(D) Dhemaji

Ans : (A)

122. Sadiya Khowa Gohain was a:


(A) Jamindar

(B) King

(C) Frontier Officer

(D) Naval Commander

Ans : (D)

123. The Gohain Kamal Ali road was constructed during the reign of :


(A) Nara Narayan

(B) Parikshit Narayan

(C) Viswa Singha

(D) Raghu Dev

Ans : (A)

124. The first Ahom Monarch to assume the Hindu title "Swarganarayan" was :


(A) Siva Singha

(B) Pratap Singha

(C) Jayadhwaj Singha

(D) Suhungmung

Ans : (D)

125. The Patkai Bum range makes the boundary between :


(A) India and Bhutan

(B) India and China

(C) India and Bangladesh

(D) India and Burma

Ans: (D)

126. Which one of the following places is the confluence of three highly revered pilgrimage for the Hindu, Muslim and Buddhists :


(A) Parashuram Kunda

(B) Dekiakhowa Namghar

(C) Hajo

(D) Barpeta

Ans: (C)

127. Pani Dihing Bird Sanctuary is located in which one of the following districts :


(A) Jorhat

(B) Sivasagar

(C) Golaghat

(D) Dhemaji

Ans : (B)

128. Who was the first martyr of 1942 Revolution inAssam:


(A) Kanaklata Barua

(B) Kamala Miri

(C) Kushal Konwar

(D) Maniram Dewan

Ans: (A)

129. Which of the following places is the site of rain forest in Assam and in which District :


(A) Sonai Rupai (Sonitpur)

(B) Joypur (Dibrugarh)

(C) Sessa (Dibrugarh)

(D) Manas (Kokrajhar)

Ans : (B)

130. Who among the following from Assam joined the famous Dandi March :


(A) Nabin Chandra Bordoloi
(B) Tarunram Phukan

(C) Kuladhar Saikia

(D) Liladhar Baruah

Ans : (D)

131. Which one was the first Assamese film to won President's Silver Medal for Best Feature Film :


(A) Puberun

(B) Shakuntala

(C) Maniram Devan

(D) Ronga Police

Ans : (D)

132. In which year Assamese film "Halodhia Choraye Baodhan Khai" wins the Silver and Bronze Leopard Award in Locarno International Film Festival :


(A) 1987

(B) 1988

(C) 1989

(D) 1990

Ans : (B)

133. In terms of area, the smallest district of Assam

is:

(A) Chirang

(B) South Salmara-Mankachar

(C) Kamrup Metro

(D) Udalguri

Ans : (B)

134. Who is the recipient of Bishwaratna Dr. Bhupen Hazarika International Solidarity Award in 2015:


(A) Shyam Benegal

(B) Amjad Ali

(C) Amol Palekar

(D) Adoor Gopalakrishnan

Ans : (D)

135. In which district, Sainik School is located :


(A) Golaghat
(B) Goalpara
(C) Dhuburi
(D) Dibrugarh
Ans : (B)

136. Which one is the only Assamese who represented India in the First Round Table Conference held at London in 1930:


(A) Chandradhar Barua

(B) Tarun Ram Phukan

(C) Gopinath Bordoloi

(D) Krishna Nath Sarmah

Ans: (A)

137. In which year Mamoni Raisom Goswami win the Jnanpith Award :


(A) 1998

(B) 2000

(C) 2001

(D) 2002

Ans : (B)

138. Who had written the poetry anthology ‘Alakananda' :


(A) Nalini Bala Devi

(B) Raghunath Choudhary

(C) Nilamani Phookan

(D) Hem Barua

Ans: (A)

139, Which Assamese poet had translated Valmiki Ramayana into Assamese verse 'Saptakanda Ramayana’ :


(A) Ananta Kandali

(B) Madhava Kandali

(C) Sankardeva

(D) Kaviratna Saravati

Ans : (B)

140. The Assam silk industry is mainly centered in


(A) Hajo

(B) Rangia
(C) Batadrava
(D) Sualkuchi

Ans : (D)

141. Total number of National Parks in Assam :

(A)3

(B)4

(C)5

(D)7

Ans: (C)

142. Total number of bridges over the river Brahmaputtra :


(A)4

(B)5

(C)6

(D)7

Ans: (C)

143. Which one is the first Assamese novel :


(A) Mitijiyori

(B) Podum Kunwari

(C) Bhanumati

(D) Sudharmar Upakhyan

Ans: (C)

144. The state anthem "O Mur Apunar Desh" was first published in the magazine named :


(A) Bahi

(B) Jonaki

(C) Surabhi

(D) Jonbiri

Ans : (A)

145. The first book to win Sahitya Akademi Award

is:

(A) Iyaruingam

(B) Bonphool

(C) Alakananda

(D) Pita Putra

Ans : (B)

146. Who is the first barrister of Assam :


(A) Haliram Deka

(B) Pranab kumar Borooah

(C) Anundoram Borooah

(D) Parul Das

Ans: (C)

147. Guwahati University was established in the

year :

(A) 1935

(B) 1942

(C) 1948

(D) 1950

Ans: (C)

148. Who was the first vice-chancellor of Guwahati University :


(A) Krishna Kanta Handique

(B) Hemchandra Goswami

(C) Padmanath Gohain Baruah

(D) Rajanikanta Bordoloi

Ans: (A)

149. When the uprising of Patharughat took place


(A) 1857
(B) 1864
(C) 1889
(D) 1894
Ans: (D)

150. Who was the President of the Swaraj Party in Assam during the freedom movement :


(A) Bishnuram Medhi

(B) Gopinath Bordoloi

(C) Tarun Ram Phookan

(D) Maniram Dewan

Ans: (C)

Share this Article with your friends fr more future updates on General knowledge.

Post a Comment

Previous Post Next Post